De 53-jarige avonturier en durfinvesteerder Victor Vescovo heeft de zeven hoogste bergen ter wereld allemaal al beklommen. Nu is hij bezig met een missie de bodem van de oceanen te onderzoeken.
Die zijn nog nauwelijks bezocht door de mensheid.”Ik denkt dat het inmiddels bijna een cliché is geworden om te zeggen dat 70 procent van de aarde uit oceanen bestaat en we er nog maar 5 procent van hebben verkend”, zegt Vescovo tegen Business Insider.
Dat feit heeft hem geïnspireerd tot zijn missie om de diepste punten van alle vijf oceanen ter wereld te bereiken: The Five Deeps Expedition.
In december werd Vescovo de eerste mens die het diepste punt van de Atlantische Oceaan wist te bereiken. Hij reisde naar de bodem van de zogeheten ‘Trog van Puerto Rico’ op 8.376 meter diep in een van titanium gemaakte onderzeeër ter waarde van bijna 43 miljoen euro.
Op die diepte duurt het zeven seconden voordat je een bericht kunt horen dat je verstuurt vanaf het oceaanoppervlak. Ter vergelijking: de radiosignalen die op en neer werden gestuurd naar de maan tijdens de Apollo-missies deden er minder dan 3 seconden over.
Sinds die eerste recordduik heeft Vescovo met succes twee andere missie voltooid met zijn Triton 36000-onderzeeër. Tijdens zijn derde duik naar de Javatrog ontdekte Vescovo een mysterieuze diersoort die nog nooit eerder was gezien door mensen.
De laatste missie van zijn Five Deeps-project zal in september 2019 een duik in de Noordelijke IJszee zijn (in vertalingen uit het Engels ook wel Arctische Oceaan genoemd).
De avonturier vertelde afgelopen woensdag op een TED 2019-conferentie in Vancouver in Canada over zijn missie. Dit onthulde hij allemaal over zijn levensgevaarlijke reizen.
De expeditie van Vescovo moet hem naar de diepste punten van alle vijf de oceanen voeren.
Vescovo beschrijft de bodem van de oceaan als een "onvoorstelbaar vijandige omgeving". Maar over het algemeen is onderwater vertoeven in een onderzeeër "behoorlijk vreedzaam", zei hij.
Als hij slaagt heeft Vescovo als eerste mens ter wereld zowel de hoogste bergen van alle continenten als de diepste punten van alle vijf de oceanen bereikt.
Ongeveer tien jaar geleden probeerde miljardair Richard Branson een vergelijkbaar duikproject te volbrengen, maar dat werd afgeblazen omdat het niet lukte een onderzeeër te bouwen die meerdere duiken aankon.
De missie van Vescovo begon in december 2018 met de duik naar de Trog van Puerto Rico en eindigt naar verwachting in september 2019 in de Noordelijke IJszee.
"Dit worden geen eenmalige experimentele duiken", vertelde Vescovo vooraf aan Business Insider. "We proberen een systeem op te zetten dat deuren opent naar de oceaan."
Met zijn eerste duik werd Vescovo de eerste mens die het diepste punt van de Atlantische Oceaan bereikte.
Zijn duik in Puerto Rico bracht hem tot 8.376 meter onder het wateroppervlak.
"Het is geweldig om voor het eerst in de geschiedenis de échte bodem van de Atlantische Oceaan te hebben bereikt", zei toen hij weer boven was.
Zijn tweede duik in februari was in de Zuid-Sandwichtrog tussen Zuid-Amerika en Antarctica.
Dit keer daalde hij af tot een diepte van 7.437 meter.
Tijdens zijn derde duik in de Indische Oceaan ontdekte Vescovo een mysterieuze diersoort die nog nooit eerder door mensenogen is gezien.
Het beest doet denken aan een zich over de bodem slepende kwal, maar Vescovo zegt dat zijn team niet echt zeker is over welke diersoort ze nu precies hebben gezien.
Het team heeft bij elke duik drie tot vier nieuwe diersoorten ontdekt, maar volgens Vescovo zag dit specifieke dier er "heel erg uniek" uit in vergelijking met de andere ontdekkingen.
De bijna 43 miljoen euro kostende onderzeeër Triton 36000 is in drieënhalf jaar tijd ontworpen en gebouwd. Vescovo is ervan overtuigd dat het diep onderwater veilig toeven is in de duikboot.
"Het bouwteam gebruikt een 'running gag' over dat ik wantrouwend ben, maar dat ik wel vertrouwen heb in wiskunde en titanium", vertelt hij. "We zijn ervan overtuigd dat de systemen extreme omgevingen kunnen doorstaan."
Vescovo zegt dat de druk op de diepste punten van de oceaan tot 1.100 keer zo groot is als aan het wateroppervlak.
Zijn team heeft de onderzeeër getest op nóg grotere druk dan op de diepste punten van de oceaan.
Over twee weken probeert Vescovo de Challengerdiepte te bereiken - het allerdiepste punt van de oceanen.
De Challenger-diepte ligt helemaal op de bodem van de Marianentrog in de Grote Oceaan op 10.920 meter diep. Dat is dus verder omlaag vanaf zeeniveau dan de Mount Everest hoog is.
"Met ons trackrecord denken we dat we hierin zullen slagen", zegt hij.
Er zijn meer mensen die op de maan hebben gelopen dan die de Challengerdiepte hebben bereikt.
Er zijn al honderden mensen in de ruimte geweest en er zijn er twaalf op de maan geweest, maar slechts drie hebben de Challengerdiepte bereikt.
Filmregisseur James Cameron daalde in 2012 naar de oceaanbodem en de ontdekkingsreizigers Jacques Piccard en Don Walsh deden dat al meer dan vijftig jaar eerder in 1960, maar dat is het dan ook.
Vescovo is van plan meerdere keren te duiken.
Volgens Vescovo is duiken het tegenovergestelde van bergbeklimmen, maar brengen beiden "gecalculeerde risico's" met zich mee.
"Bij bergbeklimmen ben je helemaal afhankelijk van het weer en voel je je veel vrijer zo hoog in de ijle lucht. Je voelt de snijdende kou en je voelt de wind", legt hij uit.
Maar diepzeeduiken is een "veel technischer missie".
Tijdens zijn TED-toespraak zei Vescovo dat het "een soort SpaceX-achtige oceaanverkenning is, maar ik bestuur mijn eigen voertuigen."
En hij vervolgde: "Elon Musk, als je luistert, ik bied je een rit in de mijne aan, als ik in de jouwe mag."
Lees hier meer over avontuurlijke miljardairs:
- De Japanner Yusaku Maezawa gaat met SpaceX naar de maan – hij is 42, miljardair en speelde ooit in een indierockbank
- Het extreem avontuurlijke leven van glamourondernemer Richard Branson – de man die miljardenimperium Virgin opbouwde en al 75 keer bijna dood ging
- Elon Musk trolt Jeff Bezos op Twitter en dat kan een oude fittie tussen de miljardairs doen opvlammen